Mest for forældre

Sejlsport er en krævende sport, der til gengæld giver nogle enestående oplevelser. Man er udsat for vind og vejr og er afhængig af, at ens båd og påklædning er i ordentlig stand. Vi ønsker at uddanne vores juniorsejlere til at kunne tage vare på sig selv og deres grej, men det tager lang tid at nå dertil. Og indtil da har vores juniorsejlere brug for opbakning fra deres forældre.

Det er vigtigt, at alle sejlere har den rette påklædning. Man kan godt vente med at investere i en båd til sine børn, når de starter med at sejle, men hensigtsmæssigt tøj er vigtigt. Det er synd for børnene, og uansvarligt at sende dem på vandet i det forkerte tøj. Alle sejlere skal således have enten våddragt eller tørdragt samt redningsvest.

Det er også vigtigt, at deres joller og både er sødygtige og i god stand. Jo mere avancerede bådene er, jo mere vedligeholdelse og optimering kræver de. Nyere Optimist-sejlere kan således nøjes med at bruge begrænset tid på deres joller, men OL-sejlere i eksempelvis 49’er/49’er FX i perioder kan bruge lige så meget eller endda mere tid på land med deres joller, end de gør på vandet. Sådan er det ikke i HSJ, men det man skal ikke undervurdere behovet for at bruge tid på at holde grejet i orden, uanset om det er ens eget eller noget, man har lejet af klubben. Og jo yngre sejlerne er, jo mere har de brug for hjælp til den del af deres sport.

Til hverdag er der også brug for forældreopbakning. Som forælder til sejlere i HSJ er det obligatorisk at skiftes til at fungere som ”molevagt” i løbet af sæsonen. En molevagt er en person på land, der kan hjælpe sejlerne på vej ind og ud af havnen. Der er også brug for hjælp til sociale arrangementer og til en gang i mellem at lave varm mad eller varm kakao til seje sejlere, der har trodset både kulde og blæst.

Særligt i forbindelse deltagelse i stævner er det vigtigt med forældreopbakning. Der er brug for både praktisk hjælp til de unge i form af transport af sejlerne og deres både, men også støtte til at tage sig af sejlerne er værdifuldt – både når det går godt og skidt. Man skal således være indstillet på, at det kræver både tid og ressourcer at lade sine børn sejle. Men det giver også mulighed for at dyrke en fritidsinteresse sammen med sine børn.

Mange sejlere og deres forældre har på den baggrund fået nogle fantastiske oplevelser sammen – ikke mindst i forbindelse med deltagelse i stævner i udlandet. Forældre til sejlere plejer at være gode til at deles om ansvaret. Man kan sagtens arrangere fælles transport med klubbens trailer og fælles kørsel med de forældre, der har tid fra gang til gang. Det er altid hyggeligt at deltage – og det ses ofte, at forældrene også får nye venner blandt de andre forældre.

Opbakning fra forældrene er en forudsætning for, at vi kan få og udvikle en god og velfungerende juniorafdeling. Der er masser af opgaver, som forældre kan hjælpe med at løse, og vi prøver at fordele disse opgaver efter lyst og evne.

BL logo rgb ATTENTION SOLUTION logo volvonellemann PricewaterhouseCoopers Logo.svg