Optimist

MGL0523  Q4V1725  Q4V1783

Optimistjollen er formentlig den mest kendte enmandsjolle. Den er udbredt over hele verden som en fremragende begynderjolle, og det er samtidig en jolle, hvor der er nationale og internationale kapsejladser på højt plan. Optimisten er en rigtig god begynderjolle. Vigtigst af alt er nok, at der blandt optimistsejlere er et utroligt godt sammenhold, som danner grundlag for manges kærlighed til sejlsporten.

Det er en fordel at starte tidligt med at sejle Optimist. I Hellerup Sejlklub skal man være minimum otte år, og de fleste begynder omkring 8-10 års alderen. Optimistsejlerne deles op i A-, B-, og C-sejlere, hvor C-sejlere er de mindst øvede, og A-sejlere er mest øvede. Når man begynder i Hellerup Sejlklub, starter man dog på vores Jollinge-hold, der giver mulighed for vandtilvænning med masser af leg og sjov. Derefter rykker man op på C-holdet.

Optimistjollen er 2,3 meter lang, 1,13 meter bred og vejer 35 kg. Den er lavet af glasfiber og er firkantet med en flad bund, hvilket gør det forholdsvist svært at kæntre. Optimisten er i dag en One Design jolle, hvilket vil sige, at alle joller er ens.

Historien om Optimisten begyndte i San Francisco i USA, hvor nogle drenge byggede sæbekassebiler, som de satte sejl på. Ifølge legenden blev en lokal bager så sur på drengene, der kørte op og ned ad gaderne i deres sæbekassebiler, at han smed sæbekassebilerne i havnen. Dermed fandt drengene ud af, at det var sjovere at sejle ”bilerne” end at køre i dem – og så gik der ikke lang tid, før Optimistjollen kom til. Optimistjollen, som vi kender den, blev designet i 1947 af amerikaneren Clark Mills og er efterfølgende blevet spredt til stort set alle lande. Danmark var et af de første lande, hvor Optimisten slog an.

HSJ råder i øjeblikket over cirka 25 Optimistjoller, som primært tildeles til de nyere sejlere i klubben. Dem, der har sejlet i en sæson eller to, får ofte lyst til at have deres egen båd. En brugt båd i god stand kan købes for en rimelig pris, og med et nyt sejl vil den være konkurrencedygtig for både B-sejlere og nyere A-sejlere. De bedste A-sejlere vælger dog som regel at sejle i en ny båd.

Når man vokser fra Optimisten, begynder de fleste typisk at sejle enten Zoom8, Europa-jolle, Laser eller to-mandsjollerne RS Feva eller 29’er. Det er samtidig de jolletyper, som HSJ efter Optimisten tilbyder træning i. Trænerne i HSJ hjælper med at vejlede vores sejlere i at komme videre til den rigtige jolle- eller bådtype. Valget afhænger bl.a. af sejlerens vægt og ambitioner, og af om man kan lide at sejle alene eller har lyst til at sejle flere sammen.