Europa-jollen

 Q4V1713 1

Europa-jollen (eller blot E-jollen) er en jolletype, der er ideel for sejlere, der er vokset ud af Optimisten eller Zoom8'en. Man skal både have en vis sejlerfaring og en vis vægt for at kunne sejle jollen, men den giver til gengæld masser af sjov og fart til de rette sejlere.

Europa-jollen blev designet i 1960 af Alois Roland i Belgien. Klassen har altid været stor i Danmark og de andre nordiske lande, og den blev internationalt kendt, da den i 1992 blev olympisk klasse for kvinder (i 2008 blev den dog udskiftet med Laser Radial). Europa-jollen er udbredt i det meste af Europa.

E-jollen er meget levende, og vægtfordelingen i jollen betyder dermed meget. Samtidig er der mange trimmuligheder. Begge dele gør E-jollen mere krævende end Optimisten og Zoom8’en. Det gør også E-jollen til en god og sjov overgangsjolle mellem Optimisten eller Zoom8’en og større enmandsjoller som OK-jollen og Finn-jollen, tomandsjoller som 29'er og 49'er eller katamaraner som Nacra 15 eller Nacra 17.

E-jollen er 3,35 m lang og 1,38 m bred. Den er bygget af glasfiber og vejer 45 kg. Masten er bygget i kulfiber og skal passe til den enkelte sejler. En blød mast er bedst til de lette sejlere, mens tungere sejlere skal have en stivere mast.

HSJ råder i øjeblikket ikke over nogen Europa-joller, men har sejlere, der sejler i private joller.

BL logo rgb ATTENTION SOLUTION logo volvonellemann PricewaterhouseCoopers Logo.svg