29'er

29er 2 29er z29er3

29’eren (udtales twentyniner) er en meget hurtig jolle, der er designet af australieren Julian Bethwaite. Den første båd blev produceret i 1998 af træ. Målgruppen er ungdomssejlere, især de, der træner til at sejle den større 49'er. Den har en trapez og en asymmetrisk spiler ligesom 49’eren, bare mindre. 29'eren blev udviklet som en mindre variant af 49'eren. Den populære båd er en One Design båd, hvor alle både er helt ens fra skrog til rig.

29'eren er en international klasse, og der har været afholdt VM hvert år siden 2000. Idealvægten for besætningen ligger på omkring de 120 kg. Jollen kræver en del af sin besætning, og det er sædvanligt, at sejlere i 29'eren har sejlet både optimist og enten Feva, Zoom8 eller E-jolle, før de begynder i jollen.

Skroget er lavet af glasfiber og er bygget med sandwichforstærkninger og dobbeltbund. Dette fører til, at 29'eren er meget stiv og robust, men samtidig let. Det er derfor også en hurtig jolle.

I modsætning til 49'eren står kun gasten i trapez i 29'eren, mens rorsmanden bruger hængestropper. Det er svært at sejle jollen med krængning, så det kræver godt samarbejde mellem rorsmanden og gasten, for at båden ikke kæntrer.

BL logo rgb ATTENTION SOLUTION logo volvonellemann PricewaterhouseCoopers Logo.svg